Miért nem működnek a hagyományos network marketing módszerek?

Hadd meséljek el neked egy sztorit: nemrég kaptam egy emailt, amin ​kiakadtam, mert ​egy ideje zavar az a jelenség, amivel találkoztam. ​Már régóta szerettem volna veletek megosztani ezt a tapasztalatot és most végre volt időm rendesen összeszedni a ​gondolataimat – tanulságos!

More...


Az email, amit kaptam, egy trénertől jött és ​network marketing ​üzletépítőknek szólt, akiknek a bevételszerzés lenne a ​céljuk. ​Sokan szeretik a ​​hálózatépítést, mert a​ sok nehézség ellenére a legtöbb embernek lényegében ​​ez az egyetlen ​esélye, hogy európai életszínvonalat teremtsen magának és a családjának.

​Viszont nekünk, ​üzletépítőknek is, van egy nagyon fontos jellemzőnk, amit TILOS figyelmen kívül hagyni: Mi is EMBERBŐL VAGYUNK! Mire gondolok az alatt, hogy “emberből vagyunk”?

Arra gondolok, hogy a hozzád és hozzánk hasonló ​üzletépítőknek is van két jellemzőnk, amit ha figyelmen kívül hagyunk, belerokkanhatunk:

  • vannak érzéseink, nem szeretjük az elutasítást
  • nem vagyunk robotok, utáljuk a monoton munkát

Biztos vagyok benne, hogy ezzel Te is egyetértesz, igaz? ​Nyilván nagyon rosszul érint, ha folyamatosan az elutasításokat kapod és az alkalmazotti létet is főleg azért akarod otthagyni, mert a reggel 8-tól délután 4-ig tartó robotolást a hátad közepére sem kívánod.

Ennek ellenére…

A hagyományos ​üzletépítési ​módszer BELEVISZ az elutasítások közepébe és robotot nevel belőled


Olyan dolgokat tanítanak neked az értékesítésről (pl. az emailben, amit kaptam), amik nem veszik figyelembe, hogy lelkileg megvisel, ha az ismerőseid folyton elutasítanak, és arra tanítanak, hogy mindennap teljesíts egy bizonyos számot (telefonhívást, prezentációt), mint egy robot.

Ahelyett, hogy azt tanítanák meg, hogy hogyan VONZD be százával a valódi érdeklődőket, a legtöbb tréner inkább csak azt tanítja meg, hogy hogyan ÜLDÖZD a nem megfelelő embereket. Azt tanítják, hogyan keress meg kéretlenül másokat, ahelyett, hogy elérd azt, hogy mások keressenek meg téged, mert a "nagy számok törvénye" szerint közöttük lesz néhány csatlakozó.

Olyan dolgokat tanítanak, amire ha energiát szánsz, az káros a lelkednek, mert lenne kellemesebb, üdítőbb, ráadásul sokkal hatékonyabb módszer is a csapatépítésre.

Persze a nagy számok törvénye működik, csak nem mindegy, ha azt a nagy számot úgy éred el, hogy ​boldog-boldogtalant ​zaklatsz a ​"szuper lehetőségeddel" és közben lelkileg ​kikészíted magadat, vagy ​inkább csak valamivel felkelted az ​emberek érdeklődését (pl. hirdetésekkel) és ők ​teszik fel a kezüket több ​információért.

Mit tanítanak neked, ami valójában káros, mert nem ezzel kellene töltened az idődet?


1. Írj listát az összes ismerősödről és hívd fel őket

Ugyan már, ​2019 van. Annyira elterjedt ez a módszer, hogy az összes ismerősöd, akivel rég nem beszéltél, rögtön tudni fogja, hogy miért keresed, még akkor is, ha jól betanultad a szöveget és sikerül úgy elhívnod egy találkozóra, hogy nem mondasz semmi konkrétat. De általában szegényeket már annyi ilyen bemutatóra elhívták, hogy reflexből találnak valami kifogást, hogy miért nem érnek rá.

​És ha összejön a bemutató, akkor is jó eséllyel elutasításra számíthatsz, egészen egyszerűen azért, mert ​olyan ismerősöket ​"​megkeresni" kéretlenül, akikkel 20 éve nem beszéltél, nem egy vonzó munka.

Jegyezd meg: mindig a kezdeményező indul a „vesztes” pozícióból. Ha megvárnád és elérnéd, hogy ​téged keressenek meg, ezerszer nagyobb lenne az esélye, hogy ​csatlakozzanak hozzád, hiszen ők ​kezdeményeztek.

Meg egyébként is: láttál már olyan ​vállalkozót, aki az összes ismerősét felhívta, hogy vásároljanak tőle? Ugye, hogy nem. A ​cégvezetők ​különböző hirdetésekkel elérik, hogy őket keressék meg valódi érdeklődők. Mennyivel másabb kiindulási pozíció, mikor a kereslet megtalálja a kínálatot. Ilyen pozícióból nehéz rosszul kijönni.

2. Tarts heti 20-30 prezentációt

Mint egy robot! És próbálj meg jó arcot vágni hozzá, meg lelkesen csinálni, még ha előtte ​éppen 5-en el is utasítottak.

És őszintén. Kinek van erre ideje? Legfeljebb annak, akinek már van elég passzív jövedelme és nem kell mással foglalkoznia. De addig el kell jutni valahogy. Tehát nincs időd heti 30 prezentációt tartani, így nem lesz passzív bevételed, tehát továbbra sem lesz időd heti 30 prezentációra, így passzív bevételed sem lesz, stb, stb. Ez egy ördögi kör.

3. Kérj ajánlást mindenkitől, akivel le tudtál ülni üzleti bemutatóra

Akivel egyáltalán eljutsz odáig, hogy leüljön veled, de nem csatlakozik, attól kérdezd meg, hogy kit ismer, akit érdekelhetne az ajánlatod, majd hívd fel őket. Na ez felér a „minősített zaklatás” fogalmával.

Az előbb említett emailben a tréner bemutatott egy olyan telefonhívást, ami egy ​​üzletépítő és közte, mint ajánlott „jelölt” között zajlott. A tréner persze úgy tett, mintha valóban egy „jelölt” lenne és 10 percen keresztül keresztkérdésekkel szívatta az üzletépítőt. Az lett a vége, hogy az üzletépítő nem tudta rávenni a „jelöltet” a találkozóra​. Mindezek után a tréner ezt a beszélgetést arra használta fel, hogy megtanítsa, hogyan kell helyesen ​beszélni telefonon egy ​vadidegennel. Majd zárójelbe odatette, hogy heti 20 telefonhívás alatt egy értékesítő sem boldogul!

Na ezek után nem csoda, hogy a hálózatépítőket folyamatosan motiválni kell a tréningeken!! Tényleg muszáj ezt ​​csinálnod, hogy sikeres ​legyél? Nem hinném.

4. Szólíts le idegeneket az utcán, vonaton, Facebookon, bárhol

Ez csakis azoknak való, akik kifejezetten élvezik, ha lerázzák őket az emberek. Meg lehet tanulni jó megközelítési módszereket, ki lehet lépni a komfortzónából, és a nagy számok törvénye működik, mint bárhol máshol, de itt is alapból vesztes helyzetből indulsz. Emlékszel? Marketingben mindig az a ​jó, ha az érdeklődő magától kezdeményez.

Nos, jórészt ezen módszerek miatt alakult ki negatív vélemény a network marketing szakmáról. Vadászokká nevelték az üzletépítőket, az ismerősökből pedig űzött vad lett. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet már ezen változtatni. Lehetsz Te az űzött vad, akire a valódi érdeklődők folyamatosan vadásznak. A megfelelő stratégiák alkalmazásával igenis el lehet érni, hogy az emberek maguktól akarjanak csatlakozni, anélkül, hogy kéretlenül megkeresnéd őket.

Ha élvezni akarod a network marketing munkát…

[VONZÁS TÖRVÉNYE]

Ismered a vonzás törvényét? Tudod az a törvény, ami a 2006-ban megjelent A titok c. filmmel került a köztudatba. Alapelve, hogy minden gondolat rezgéseket bocsát ki és a hasonló a hasonlót vonzza. Ennek a híres elvnek a továbbgondolt változatában ​hiszek én is: ha a gondolataidat szétkürtölöd a világban (pl. itt az interneten), akkor be fogod vonzani azokat az embereket a csapatodba, akiknek ​szimpatikus az, amit csinálsz.

Saját, több éves tapasztalatom, és sok más ​hálózatépítő tapasztalata is az, hogy az ismerősök megkeresésével​ - néhány kivételtől eltekintve - ma már NEM lehet ​számottevő jövedelmet keresni a network marketingben. Ehelyett ​elkezdtem online úgynevezett "értékesítési tölcsérek​be" ​terelni az érdeklődőket, mert tudtam jól, hogy a munkám és a gondolataim ide fognak téged is vezérelni.

Ennek az egyik belépőkapujában állsz most, és ha sikerült eléggé felkeltenem az érdeklődésedet, ​valamint megértetnem veled, hogy ​ne egy alapjaiban halott módszerrel ​építs üzletet, akkor KATTINTS IDE és ​ismerd ​meg ​egy ingyenes​ videósorozatban azt a módszert, ​amivel az ismerőseid zaklatása nélkül építhetsz üzletet!

Garantálom, hogy csak olyan dolgokat mutatunk neked, amik a leghatékonyabb megtérülést tudják hozni: működő, összerakott értékesítési rendszereket.

Ez a jövő, ​megnézed ezt az ​új ​üzleti modellt vagy maradsz az ismerősök zaklatása + véget nem érő prezentációk kombónál?

(u.i.: Ha ismersz olyan hálózatépítőt, aki még a régi módszerekkel dolgozik és érdekes lehet ez a cikk neki, kérlek oszd meg vele​! Köszi!)

Tetszik? Oszd meg!
A szerzőről: TravelerBandi

Szia, itt Pócsi András, az Együtt A Világ Körül alapítója. Örülök, hogy itt vagy, és hogy segíthetek Neked! Nagy szenvedélyem az utazás, és remélem, hogy téged is arra inspirállak, hogy minél előbb kipipáld a bakancslistádat. Hiszen tudod: a világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el. Ne érd be csupán egy "jó" élettel, hanem legyen egy nagyszerű életed! Hajrá!

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!