6 hónap alatt 894.000 Ft segítség az elinduláshoz

Kipróbálnád magad vállalkozóként? Mi lenne, ha ezt kockázatmentesen megtehetnéd? Ebben a cikkben leírom, hogyan juthatsz könnyedén ​894.000 forintnyi támogatáshoz.

More...

Mielőtt azonban tovább olvasnál, javaslom, hogy mindenképpen olvasd el a Mit tanítanak a GAZDAGOK a gyerekeiknek? c. cikkemet, hogy megértsd, miért is a vállalkozás az egyetlen megoldás, hogy kiszabadulj a pénz- és az időhiány börtönéből.

Szóval úgy találkoztam ezzel a lehetőséggel, hogy eldöntöttem, hogy online marketingből akarok élni, amihez az kellett, hogy el tudjak adni saját termékeket, mint pl. a könyvem. Ehhez viszont egyéni vállalkozóvá kellett válnom, hogy számlát tudjak adni a vásárlásokról.

Korábban kapcsolatba kerültem egy teljesen más témában egy pályázati tanácsadóval, és ekkor ugrott be, hogy megkérdezem tőle, van-e esetleg valami pályázati lehetőség induló vállalkozásoknak.

Rögtön kiderült, hogy van, és nem kis támogatást lehet kapni. Ez pedig az álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő pályázat, ezen belül a legfeljebb 6 hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatás. Ez a legtöbb megyében elérhető és jelenleg 201​​9-​ben összesen ​​894.000 Ft támogatást jelent​.

Ebből azért már nyugodtan el lehet kezdeni vállalkozni, ugye? De menjük egy kicsit bele a részletekbe...

Ez egy vissza nem térítendő támogatás, arra költheted, amire csak akarod, és az igénylést követő 2. hónaptól kapod havonta ​149.000 Ft-os részletben 6 hónapon keresztül.

Ahhoz, hogy megkapd ezt a támogatást, röviden ​3 egyszerű feltételnek kell teljesülnie:

1. Álláskeresőnek kell lenned a pályázat benyújtásakor
2. Főállású vállalkozóvá kell válnod, azaz alkalmazotti munkaviszonyod nem lehet mellette a támogatás ideje alatt
3. És ​akkor igényelheted, ​ha az utóbbi 3 évben nem ​végeztél főfoglalkozású vállalkozói tevékenységet

Maga a pályázási folyamat úgy néz ki, hogy először regisztrálnod kell álláskeresőként a területi Munkaügyi Központban, majd jelezned kell nekik, hogy pályáznál a támogatásra. Ezután ki kell töltened és be kell adnod egy ehhez hasonló kérelmet és egy üzleti tervet​ (tőlük kérd el a pontos dokumentumokat, ezek csak minták). Fontos, hogy a vállalkozásodat a pályázat benyújtása után indítsd csak el, különben nem igényelheted meg ezt a támogatást.

Tudtommal szinte mindenkinek megadják a maximum támogatást (van persze kivétel), ezért az üzleti terv megírásához nem feltétlen kell pályázatíró segítségét igénybe venned, ha magadtól is meg tudod írni józan paraszti ésszel, egy reális bevételi- és költség terv számítással. (Nem gond, ha végül nem jönnek be a számítások, mivel ez csak egy tervezet.)

Ha pozitívan bírálták el a pályázatod, már csak annyi a dolgod, hogy a bankodtól kérned kell a támogató részére egy inkasszó felhatalmazást, hogy kötelezettségszegés esetén vissza tudják venni a számládról a már elutalt támogatást.

Ezután megkötitek a szerződést, a későbbiekben pedig csak annyi dolgod lesz, hogy havonta leadj a Munkaügyi Központban egy 1-2 mondatos beszámolót, hogy hogyan látod a vállalkozásod jövőjét, illetve becsületesen fizetned kell az adókat, valamint nem szüneteltetheted a vállalkozást.

Ha esetleg a székhelyed szerinti megyében nem elérhető ez a 6 havi támogatás, vagy olyan feltételei vannak, aminek nem felelsz meg, tedd a vállalkozásod székhelyét egy olyan megyébe, ahol meg tudod igényelni. ​A székhelyed lehet gyakorlatilag bármilyen ingatlanban, amennyiben vagy szerződés, vagy a tulajdonos hozzájárulása alapján ​használhatod azt​, illetve ha ​eleve a tulajdonodban van. Ma már arra is van lehetőség, hogy ​a ​székhelyed egy ügyvédi iroda legyen, ahol átveszik a ​neked szóló küldeményeket, valamint a ​​fontosabb ​irataidat őrzik.

Néhány megyében és Budapesten a 6 havi támogatás felett pályázni lehet még plusz 2 millió Ft tőketámogatásra is, ami minden évben tavasszal jelenik meg, azonban ennek sokkal szigorúbb feltételei vannak. Például csak bizonyos dolgokra költhető el a támogatás, kell minimum 20% saját tőke, legalább 1 hónapig álláskeresőnek kell lenned, és ide már egy komoly 3 éves üzleti terv is kell, amit pályázatíróval együtt érdemes elkészíteni. Erről a támogatásról itt olvashatsz bővebben (Budapestre vonatkozóan).

A pontos részletekről és feltételekről a városod Munkaügyi Központjában tájékozódhatsz​.

Hogyan kezdj vállalkozni?


A legegyszerűbb, ha keresel egy könyvelőt, aki elintéz minden papírmunkát neked. Már havi 3-5ezer Ft-ért is lehet jó könyvelőd, csak bizonyosodj meg róla, hogy kérjen meghatalmazást a NAV-tól az adóügyeid intézésére, különben mulasztás esetén téged vonnak felelősségre.

Én a konyvelok.hu oldalon találtam magamnak könyvelőt, ami azért szuper oldal, mert egyszerre egy csomó könyvelőtől kaphatsz árajánlatot, neked csak ki kell választanod a legszimpatikusabbat.

Vállalkozás elindításához itt találsz egy hasznos cikket.

Melyik adózási formát érdemes választanod?


Az egyéni vállalkozók adózását alap esetben a személyi jövedelemadó törvény szabályozza, ez alapján kell adófizetési kötelezettségeiket is teljesíteniük. Ezen felül van lehetőségük még bizonyos feltételek esetén a gazdálkodás volumenének figyelembe vételével egyéb adózási módra is, ilyen a KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója) és az EVA (Egyszerűsített Vállalkozói Adó).

A KATA főállásban havi 50 ezer forint, mellékállásban (ha van mellette 8 órás munkaviszonyunk, vagy elértük az öregségi nyugdíjkorhatárt) havi 25 ezer forint. Lényegében a KATA minden esetben az ideális megoldás, főállású vállalkozóként már 0 Ft bevételnél is, máskülönben a járulék több lenne, mint a havi KATA, mellékállásban is már havi 70.000 Ft nettó profit mellett. (A támogatáshoz főállásban kell lenned.)


Remélem hasznos segítség volt ez a cikk neked és, hogy bele mersz majd kezdeni egy vállalkozásba. Minden gazdag ember, aki önerőből lett gazdag, vállalkozóként kereste meg az első millióit és válthatta valóra az álmait. Az ember, amint vállalkozóvá válik, elkezdi teljesen más színben látni a lehetőségeit és sokkal szabadabb életérzést is ad a vállalkozói lét.

Még valami: ​mi lépésről lépésre segítünk Neked egy online vállalkozást úgy elindítani, hogy ráérsz akkor otthagyni az állásod, amikor már többet keresel havonta, mint a mostani fizetésed… Kattints ide és nézd meg, hogy hogyan!

Sok-sok jó tervet és sikeres vállalkozást kívánok neked!

A szerzőről: TravelerBandi

Szia, itt Pócsi András, az Együtt A Világ Körül alapítója. Örülök, hogy itt vagy, és hogy segíthetek Neked! Nagy szenvedélyem az utazás, és remélem, hogy téged is arra inspirállak, hogy minél előbb kipipáld a bakancslistádat. Hiszen tudod: a világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el. Ne érd be csupán egy "jó" élettel, hanem legyen egy nagyszerű életed! Hajrá!

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!