100 bakancslista ötlet utazóknak

Bakancslista ötleteket keresel a következő utadhoz? Kifogytál az ötletekből vagy újakat keresel? A csodás klasszikusoktól kezdve az izgalmas újdonságokig, ​​kiválasztottam a 100 legelképesztőbb helyet a világ minden részéről, ​amit érdemes megnézned személyesen.

​Hová fognak a következő évek vezetni téged? 🙂

1. ​​Csodáld meg a Gízai nagy piramis​t

​A Gízai nagy piramis ​körülírja, milyen is egy bakancslista cél. Több mint 5000 éve épült, ez a legrégebbi és a legnagyobb a piramisok közül, a​ legidősebb építmény az ókori világ 7 csodája közül, ami túlélte az évezredeket. A mérnöki munka és kivitelezés csodája és meghatározó szimbóluma az egyiptomi világnak.

2. ​Sétálj a kínai nagy falon

A kínai nagy fal egy jó ok a bakancslista létezéséhez! Ez Kína történelmének egy ámulatba ejtő ​emléke, és kihagyhatatlan sok utazónak és turistának szerte a világon, sőt egyike a világ hét új csodájának. Kína egyik legfontosabb szimbólumaként azonosítják, számtalan falat és ​erődítményt tartalmaz, összesen 8850 km hosszúságban.

3. ​Fedezd fel ​Petrát

Jordánia rózsavörös homokkő városa egy különleges élmény. Az Arab-sivatag határán, a Holt-tenger hegyei között elbújva, Petra ​egyike a leginkább közismert régészeti helyeknek a világon. A város építészeti szépsége abból a tényből ered, hogy közvetlenül a homokkő hegyekből faragták ki. Templomok, síremlékek és kolostorok, amiket nem hagyhatsz ki!

4. ​Látogasd meg a Colosseumot

​Egyike a világ hét új csodájának, Róma nagy gladiátor arénája a legizgalmasabb a város ókori látnivalói közül. Flavius Amfiteátrumként is ismert, a Colosseum a római mérnöki munka tökéletes példája. Ez a legnagyobb amfiteátrum a világon és a történelem néhány legvéresebb és legbrutálisabb küzdelmének helyszíne.

5. ​Sétálj a Chichén Itzához

A ​Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban található, Chichén Itzá egy ősi maja város maradványa, ​romokkal és építészeti csodákkal, ami betekintést ad a múltban élő emberek kultúrájába és történelmébe. Egy ​kulturális élményhez és az esélyhez, hogy betekintést nyerj a maja örökség egy meghatározó részébe, ez a megfelelő túra.

6. ​Kirándulj egyet Machu Picchuban

Egy túra az inkák elveszett városában Peruban egy álom sok utazónak. Machu Picchu egy inka fellegvár, ami egy hegyen helyezkedik el 2430 méterrel a tengerszint felett, amit gyalog érhetünk el hegyi ösvényeken vagy vonattal az Urubamba folyó völgy​én keresztül. Az egyik legismertebb és leglátogatottabb turista uticélként Dél-Amerikában, Machu Picchu biztosan magas elvárásokkal tölti meg az utazókat.

7. ​Fedezd fel a Tádzs Mahalt

Egy hatalmas mauzóleum fehér márványból, Agrában épült 1631 és 1648 között Sáh Dzsahán mogul uralkodó megrendelésére, hogy szeretett feleségének emléket állítson. A Tádzs Mahal a muszlim művészet ékszere és egyike a világ hét új csodájának. Manapság a Tádzs Mahal több mint 3 millió látogatót vonz minden évben és kihagyhatatlan látványosságává vált azoknak, akik Indiába utaznak.

8. Sétálj fel "A Megváltó Krisztushoz"

A Corcovado-hegy tetején elhelyezkedve Rio de Janeiro városára ​nézve​, a Megváltó Krisztus ​szobra ​megragadja a turisták figyelmét, és a helyszínről szemlélve a​ látkép is lélegzetelállító. Az impozáns szobor szintén egyike a világ hét új csodájának, és ​a kitárt kezű Krisztus ​az egyik leginkább ​ismert és fotózott ​emlékmű Brazíliában.

9. ​Bonyolódj bele Stonehenge titkaiba

Egyike a csodáknak és a legismertebb történelem előtti emlékmű, Salisbury városának közelében, Angliában. A szerkezet, amit Stonehenge-nek hívunk durván 4-5000 évvel ezelőtt épült és része volt egy ​kiterjedt szent vidéknek.

10. ​Fedezd fel az ​Amazonas esőerdőt​

A "Föld tüdeje" ​elnevezést is megkapó Ama​zonas esőerdő ​állítja elő az oxigén egy fontos részét az egész világnak, és ökoszisztémák, valamint növényzet típusok ​egyvelegéből áll. Éld meg a saját élményeidet az ​Amazonas esőerdőben és a folyójánál, mert egész életedben emlékezni fogsz az itt ​töltött pillanatokra. Nehéz találni még egy olyan helyet a világon, ami ilyen gazdag kalandokban és különleges élményekben, mint az Ama​zonas.

11. ​Hajókázz a Ha Long-öbölben

A könnyed gyönyörűség, a Ha Long-öböl Vietnám északi részén ​a Vietnámi-öbölben helyezkedik el​. Rendszeresen szerepel a világ természeti ​csodáinak listáiban, a Ha Long-öböl a festői tengeri karsztképződményéről és kristályvizéről híres.

12. ​Fedezd fel a milánói dómot

A városközpont főterén büszkén állva, a milánói dóm tagadhatatlanul Milánó leglenyűgözőbb építménye és a város ​jelképe. Állj szótlanul a fenséges és gótikus stílusú templom előtt és csodáld ​Milánó lélegzetelállító látványát (és tisztább napokon az Alpok havas hegycsúcsait) a templom tetejéről.

13. ​Látogasd meg a Notre-Dame Katedrálist

​A fő látványosságok egyikeként Párizsban, a Notre-Dame Katedrálist a középkor gótikus katedrálisainak legismertebb épületeként tartják számon. A színezett üvegei és szobrai a ​naturalizmus hatását mutatják, ami kontrasztként szolgál a román stílusú építészetnek. Azt mondják, hogy a katedrális tetejéről nyílik az egyik legszebb kilátás a városra.

14. ​Borozz egyet az Eiffel-torony ​előtt

Az Eiffel-torony az 1889. évi világkiállításra készült. A francia forradalom századfordulójára épült ​egyfajta emlékként és Franciaország ipari erejének demonstrálására a világ számára. Ma Párizs városának jelképe és a világ építészeti csodájának tartják, sőt, minden évben egyre több látogatót vonz.

15. ​Nézd meg a Boldog Vazul Katedrálist és a Vörös teret​

Kilenc kis templomával, melyet galériák és folyosók kötnek össze, a Vörös téren található Boldog Vazul Katedrális egy kihagyhatatlan látványosság Moszkvában. A színek, minták és alakzatok ezen őrült zűrzavara tetőpontja egy stílusnak, ami egyedülálló az orosz építészetben.

16. ​Látogasd meg az athéni Akropoliszt

Athén Akropolisza és emlékművei a klasszikus szellem és civilizáció egyetemes jelképe és a görög ókor ​legkiemelkedőbb építészetét és művészi komplexitását formálja meg. Az athéni Akropolisz egy katonai erődítmény volt a neolitikus korban az elhelyezkedésének köszönhetően, ami nagyszerű kilátást biztosít a földre és a tengerre. Ma egyike a legfontosabb ókori emlékműveknek Európában.

17. ​Látogasd meg a Húsvét-szigetet

Ki ne szeretné, hogy lehetősége legyen meglátogatni az egyik legelszigeteltebb és legtitokzatosabb szigetet a Földön? Nem hagyhatod ki a hatalmas vulkanikus krátereket, a ​fennmaradt, kőből épült falukat, tengerpartokat és különösen a 900 óriási kőszobrot. Mindenképpen add hozzá a bakancslistádhoz a Húsvét-szigetet.

18. ​Érezd jól magad a Sydney-i Operaházban

Az 1973-ban megnyílt Sydney-i Operaház ​egy többféle művészetnek otthont adó központ, a 20. század nagyszerű építészeti munkája, szinonimája a kreativitásnak és innovációnak. Egy figyelemre méltó vízi tájba illeszkedve, ezek a kagyló-szerkezetek ​az építészet világhírű szimbólumaivá váltak.

19. ​Fedezd fel a pompás Angkor Watot

Angkor Wat a khmer kultúra zsenialitásának tökéletes kifejezése, egy lenyűgöző templom, ami nagy léptékének és hihetetlen részleteinek köszönhet​i ismertségét. Az egyik legfontosabb régészeti helyként Kambodzsában, az Angkor Watot a legnagyobb vallási ​emlékműnek tartják a világon.

20. ​Látogasd meg a Nyári Palotát Kínában

​A Nyári Palota tavak, kertek és paloták hatalmas kapcsolata Pekingben és azt mondják, hogy ez a legnagyobb és leginkább karbantartott királyi park Kínában. A régi birodalmi városban nyaranta a császárok játszótereként szolgálva, a Nyári Palota a tervezés csodája és izgalmas kikapcsolódást biztosít a ​történelmi kínai tájba.

21. ​Látogasd meg a Hagia Sophiát

A legfontosabb bizánci építmény és egyike a világ nagy műemlékeinek. Ezt a templomot Konstantinápolyban építették (ma Isztambul) a 6. században I. Justinianus bizánci császár irányítása alatt. A Hagia Sophia, aminek a jelentése "Szent Bölcsesség temploma", minden évben több mint 3 millió látogatót vonz. Az emlékmű, ami ma múzeum, egykor templom volt, később pedig egy mecset.

22. ​Búvárkodj a Nagy-korallzátonynál

​Ausztráliában, a Queensland állam partvidékén található Nagy-korallzátony a világ legnagyobb korallzárony rendszeréről híres. Távolabbi pontról nézve megérted, hogy miért tartják Ausztrália egyik legjelentősebb természeti ajándékának és a világ 7 természeti csodája közül az egyiknek. A természetes szépségének köszönhetően, a Nagy-korallzátony az egyik legnépszerűbb turista célponttá vált, ahol rengeteg élményben lehet részed, többek között búvárkodhatsz.

23. Vegyél részt egy gyalogtúrán a Grand Canyonban

A Grand Canyon egyike a világ hét természeti csodájának, mely észak Arizona ​(USA) ​magas fekvésű ​sivatagában helyezkedik el. El fogja állítani a lélegzetedet a hatalmas arányok folyton változó látványa. Az ​erdőinek, a színes sivatagi területeinek, a homokkő vájatainak, a Colorado-folyónak és a vízeséseknek köszönhetően, a Grand Canyon egyike a legszebb ​tájainak a világon. Körülbelül 5,5 millió ember látogatja meg minden évben a 450 kilométernyi páratlan szépségét, ami a leglátogatottabb nemzeti parkká teszi az Egyesült Államokban.

24. ​Hajózz a Szabadság-szoborhoz

1886-ban felavatva, a szobor New York kikötőjének a bejáratánál áll és a kezdetektől fogva az Amerikába bevándorlók millióit fogadta. Ennél fogva a Szabadság-szobor több mint egy emlékmű, sok millió embernek a világon a szabadság szimbóluma és a bakancslistád egyik pontja, amit nem hagyhatsz ki!

25. Látogasd meg Lhásza városát és a Potala palotát

Lhásza központjában (Tibet), szó szerint az "Istenek földjén" találod meg a Potala palotát, ami egykor a ​dalai láma legfontosabb rezidenciája volt. Ha át szeretnél élni egy spirituális élményt, akkor ez a megfelelő hely, mert beszélhetsz ​szerzetesekkel, tanulhatsz a tibeti kultúráról és megtapasztalhatod Lhásza misztikus atmoszféráját. Amikor először pillantod meg a Potala palotát, az egy olyan pillanat lesz, amit soha nem fogsz elfelejteni!

26. ​Mászd meg a Kilimandzsárót

A Kilimandzsáró Afrika ​legnagyobb hegyeként ismert ​és a legmagasabb szabadonálló hegy a világon. Ez egy lehetséges bakancslista opció sok embernek és évente 20.000 ember meg is mássza. A Kilimandzsáró egy különleges élmény, ha Afrika tetején akarsz állni.

27. ​Fedezd fel a Siratófalat

​Eleinte a második zsidó templom bővítésének részeként állították fel I. Heródes király idejében, és a világ legszentebb helyeinek egyike. A Nyugati Fal egy túlélő maradványa a Templom-hegynek Jeruzsálemben, amit a rómaiak romboltak le. A Templom a világ spirituális központja volt, az elsődleges út az ​Istenséghez, ezáltal a Fal a legszentebb hely, ahol a ​zsidóknak engedélyezett az imádkozás.

28. ​Csodáld meg a Rushmore-hegyet

Körülbelül évente 3 millió turistát vonzva szerte a világon, a Rushmore-hegy egyike Amerika legfontosabb látványosságainak. A Rushmore-hegy Nemzeti Emlékhely egy nagyméretű hegyi szobor, amit Gutzon Borglum művész készített. Rajta Amerika legkiemelkedőbb elnökeit csodálhatod meg: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln and Theodore Roosevelt.

29. Ússz egyet Palawanban, ​a Puerto Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Parkban

Nem nehéz megérteni, hogy Palawant, a Puerto Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Parkban miért választották a Világ Hét Természeti Csodája közül az egyiknek. Ez a park egy ​látványos mészkő karszt tájat kínál egy földalatti folyóval, a világ egyik leglenyűgözőbb természeti helyének tartják. Azért híres, mert az alsóbb része árapály hatásoknak van kitéve, közvetlenül a tengerbe torkollik.

30. ​Látogasd meg a Szent Péter-bazilikát

Vatikánban, a kereszténység központjában elhelyezkedve, a Szent Péter-bazilika Olaszország legnagyobb, legfényűzőbb és leglenyűgözőbb bazilikája. A világ egyik legnagyobb templomaként az olasz reneszánsz alatt épült. Az impozáns épületet több mint 100 éves időtartam alatt ​építették fel a kor legkiválóbb olasz építészei.

31. ​Csodáld meg a sarki fényt Norvégiában

Minden utazó bakancslistáján szerepelnie kell az északi fény megnézésének, ​egyike a legtermészetesebben lenyűgöző jelenségeknek, ami képes elállítani a lélegzetedet. A sarki fény természetes fényként rajzolódik ki az égen és Norvégia a nyitott tereivel és a kevés fényszennyezettségével egyike a legjobb helyeknek, ahol megpróbálhatod megnézni a leghatásosabb fényshowt. Szóval próbáld meg elkapni az északi fényeket!

32. ​Keresd meg a Loch Ness-i szörnyet

A ​Great Glenben (Nagy szurdokban) található Loch Ness a leghosszabb és legmélyebb tó a terület tavai közül. Az egyik legjobb módja, hogy élvezd Loch Ness szépségét, ha egy hajókiránduláson, vagy kajaktúrán veszel részt a ​tó vizén, ahonnan megcsodálhatod a ​környező tájat és falukat, valamint ki tudja, talán Nessie-t is ​elkaphatod egy pillanatra. Ez az a hely, ha hihetünk a híreszteléseknek, ahol a Loch Ness-i szörny ​lakik.

33. ​Fedezd fel Bagan elképesztő templomait

1057 és 1287 között épülve királyok sora által, ez a templomok ezreinek (körülbelül 2.000) masszív kiterjedése egyike a legértékesebb régészeti helyeknek Ázsiában. Bagan templomai a kulcs ahhoz, hogy megtapasztald az autentikus Mianmar életét és megértsd az ott élő emberek vallásos önfeláldozását. A legizgalmasabb módja a templomok megtekintésének egy hőlégballonos túra megtétele. Több mint 2000 pagodával és templommal szétszórva 65 kilométernyi földön, valóban varázslatos egy hőlégballonban állva ​végignézni a vidéken és Bagan teljes egészén.

34. ​Fedezd fel az Iguazú-vízesést

A világszerte természetes gyönyörűségként ismert Iguazu-vízesés Brazília, Argentína és ​Paraguay határán helyezkedik el. Ha egy mélyreható élményt keresel a természetben, ez a megfelelő hely ​az erdőbe való sétálás lehetőség​e és a vízesés óriási mivoltának közelsége miatt​.

35. ​Túrázz Patagóniában

Akárhol is látogatod meg, Patagóina egy exkluzív, titkolózó bűbájt tartogat számodra. Festői hegyeiről, füves tájairól, szeles partjairól ismerve, Patagónia híres az értékes vadvilágáról, ami mindig bámulatba ejtő. Ez egy tökéletes bakancslista anyag, beleértve a Perito Moreno-gleccser megnézését, bálnalest vagy kerékpározást a Torres del Paine Circuit útvonalon.

36. ​Nézz bálnákat a Saguenay-St. Lawrence Marine Parkban


​Egyik álmod bálnákat látni? A Saguenay–St. Lawrence Marine Park a kanadai Québecben az egyik legjobb bálnales hely a világon. Nem csak ezeket a nagyszerű állatokat csodálhatod meg, de láthatod Québec híres tengerparti táját.

37. ​Túrázz a Himaláján

A Himalája a világ legtekintélyesebb hegységrendszere, ​itt található 9 a világ 10 legmagasabb pontja közül​ és több mint 2500 km kiterjedésű Indián, Bhutánon, Nepálon, Pakisztánon és Tibeten keresztül. A magas kalandoknak és hegymászóknak köszönhetően ez a hely olyan, mint semmi más, magányos és fenséges látványával.

38. ​​Legyél vizes a Viktória-vízesésnél

​Szokás szerint úgy utalnak rá, mint "a füst, ami dörög", köszönhetően a vízpermet oszlopainak, ami kilométerekkel távolabb is látható. A Viktória-vízesés egyike a legnagyszerűbb látványosságoknak Afrikában és a leglenyűgözőbb természeti gyönyörűség a ​Zambézi-folyón. A világ legnagyobb vízeséseként számon tartva, ez egy olyan pont a bakancslistádon, amin nem gondolkozhatsz!

39. ​Ejtőernyőzz a Nagy Kék Lyuk felett

​Hatalmas vízalatti víznyelőként Belize partjától nem messze, a Nagy Kék Lyuk az egyik legnépszerűbb úti cél a búvárok körében, akiket a kristálytiszta vízben való búvárkodás és a ​tengeri fajok millióinak látványa vonz ide, beleértve lenyűgöző korál képződményeket és trópusi halakat.

40. Vegyél részt egy vad dél-afrikai szafarin a Serengeti Nemzeti Parkban ​

Egy szafari átélése Dél-Afrikában a bakancslistád egyik pontjának kell lennie. Itt rengeteg hely található, ahol láthatod a vadon élő állatok sokaságát. A Serengeti egyike a leghíresebb afrikai parkoknak és szinonimája a vadvilágnak és a kiemelkedő afrikai tájnak. Tanzánia legidősebb parkja és Világörökségi helyszín. Továbbá a látványos gnú vándorlás hazája és vadvilági túrákat kínál egész évben.

41. ​Ámulj el a Nagy Gejzíren Izlandon

Izland egy pompás ország és a Nagy Gejzír az egyike a leglátványosabb és ​lélegzetelállító gejzíreknek Izlandon. Egyészen aktív és napi szinten kitör. A fenséges gejzír ​kitörés ​megnézésének, ahogy látványos víz- és gőzoszlopot küld a levegőbe, rajta kell lennie a bakancslistádon.

42. ​Csodáld meg a Big Ben fenséges óráját

Az Erzsébet-torony, amit Big Ben néven ismerünk, egyike London legikonikusabb jelképeinek és egy olyan látványosság, amit látnod kell! Big Ben annak az harangnak a neve, ami a toronyórában található és a súlya 13 tonna. A toronyóra ​lenyűgözően néz ki, főleg esténként, amikor a 4 óralap ki van világítva. Amikor látod a Big Ben-t, úgy érzed, mintha Londonban lennél.

43. ​Látogasd meg a Louvre ​Múzeumot

Megkérdőjelezhetetlenül ​egyikeként a legkiválóbb művészeti galériáknak a világon, a Louvre Múzeum ezernyi klasszikus és modern ​mesterművet tartalmaz. A francia kultúra szimbólumaként és az európai művészet történelem szövetségeként nem meglepő, hogy az egyik leglátogatottabb galéria a világon. Minden út, ami Franciaország fővárosába vezet, megér egy látogatást a Louvre Múzeumba, hogy felfedezd a kincsek tengerét, amit magában rejt.

44. ​Pihenj a Kék Lagúnában

Fantasztikus természettel körülvéve, a Kék Lagúna (Blue Lagoon) a pihenés egy oázisa az izlandi táj tiszta szívében. Egyike Izland legnépszerűbb látványosságainak, és nem nehéz megérteni, hogy miért. A gyönyörű tejes-kéken átlátszó víz kontrasztban áll a ​környező zöld ​mohával borított fekete lávamezőkkel. Kombinálva a kitűnő helyezkedésével és a pihentető medencéivel, a Kék Lagúna gyorsan Izland egyik leglátogatottabb attrakciójává vált.

45. Sétálj körbe a Cinque Terrén

Egy évszázaddal ezelőtt a Cinque Terre (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola ​és Riomaggiore) csupán öt halász falu volt a Ligur-tenger könyörtelen partszakaszán. A mediterrán vibráló színei, a vad tengerpart a kicsi falukkal, amik úgy illeszkednek egymáshoz, mint kirakós darabok a sziklákon tették a Cinque Terrét a Világörökség részévé.

46. ​Látogasd meg Pompeii-t


​Pompeii az a​ római város, ami arról híres, hogy a Vezúv kitörése pusztította el Kr.u. 79-ben. Kétezer ember halt meg, és évekig elhagyatott város volt. Amikor kutatók egy csoportja felfedezte a helyet 1748-ban, meglepve tapasztalták, hogy Pompeii gyakorlatilag sértetlen volt a por és törmelék egy rétege alatt. Az eltemetett városban talált épületeknek, leleteknek és csontvázaknak hála sok mindent képesek voltunk ​megtudni az ókori világ mindennapi életéről.

47. Látogasd meg a Sixtus-kápolnát


A Sixtus-kápolna a pápa egyik hivatalos tartózkodási helyéül szolgáló kápolna és egyike a legnagyobb kincseknek Vatikánvárosban. Nem csak a díszítéseiről ismert, de arról is, hogy ez az a templom, ahol pápákat ​választottak és ​koronáztak meg. Ami megragadja a tekintetet a kápolnában, az nem csak az építészete, hanem ​különösen a freskók, amik teljes egészében lefedik a mennyezetet és a falakat. A Sixtus-kápolna mennyezetének ​összes freskója Michelangelo munkája.

48. ​Fedezd fel Velencét vaporettón


Olaszország tele van bűbájjal, de semmi sem összehasonlítható Velencével, az úszó várossal. Nem csak a csatornáiról, művészetéről és gazdag kulturális örökségeiről ismert, de egyike a világ legromantikusabb úticéljainak. ​A gondolázás Velence csatornáin keresztül egy olyan pont a bakancslistádon, amit nem hagyhatsz ki.

49. ​Látogasd meg a fenséges Szent Család-templomot

A Szent Család-templom Barcelona leghíresebb épülete és egyike a város legmélyebb benyomást keltő látnivalóinak. Egyike a világ legértékesebb építészeti csodáinak, nem beszélve arról a tényről, hogy Gaudi épülete be sincs még fejezve. A templomtól elakad a lélegzeted is, nem csak a hatalmas mérete miatt, hanem főleg úttörő építészete miatt, ami tökéletesen megmutatja Antoni Gaudi zsenialitását. Bár a külső a művészet ​műve, a Szent Család-templom belső tereit a természet ihlette. Az oszlopok fatörzseknek látszanak, azon ötlet alapján, hogy egy erdőben érezhessük magunkat a templom belsejében.

50. ​Nézd meg a tükörképedet a Salar de Uyuniban


Ez a világ legkifejezőbb és legszokatlanabb felszínű területe. Az egyik dolog, amihez ragaszkodunk, hogy ​írd fel a bakancslistádra, az az elképesztő Salar de Uyuni sómező Bolíviában. A sómező egy nagy kiterjedésű, sóval és egyéb ásványokkal borított ​terület, ami hihetetlen mintákat és vizuális csodákat hoz létre. A bolíviai sómezők egyszerűen csak ​mesések és muszáj felfedezned, hogy el tudd hinni.

51. ​Sétálj a Sequoia Nemzeti Parkban


Az "Óriás Erdőként" ismert Sequoia Nemzeti Park egy szempillantás alatt ​formálja át a nagyságról alkotott elképzeléseidet. Kíváncsiskodva ​fogsz ámulni a ​gyönyörű Sequoia Nemzeti Park óriási fáinak hatalmas, fenséges és festői területén.

52. ​Utazz keresztül a Szaharán


​Alig néhány hely van a világon, amit össze lehet hasonlítani a Szahara hihetetlen tájával, ami a ​legkiterjedtebb forró sivatag a világon. Akkora a területe, hogy lehetetlen megtippelni a távolságot. A színpaletta nehézzé teszi, hogy megkülönböztessük a különböző formákat és az erős napfény, ami tükröződik a homokon, olyan dolgokat mutat meg, amik nem is léteznek.

53. ​Menj keresztül az Antilop-kanyonon

Az Antilop-kanyon hihetetlen szépsége azokra a kalandvágyó utazókra vár, akik fel akarják fedezni a leglenyűgözőbb látványosságok egyikét. Ezektől a mély benyomást keltő vájatoktól, a tekeredő sziklaívektől és a pompás színektől úgy néz ki ez a hely, mintha egy másik bolygón lennénk. Ez több ezer év kanyonja Page külterületén, Arizonában.

54. ​Fedezd fel a Jeita Grotto-t


A Közel-kelet egyik bámulatos természeti csodájaként, a Jeita Grotto a turizmus ékszere Libanonban. ​Két különálló, de egymással összefüggő karsztos mészkő barlangból áll, ​és itt látható a világ legnagyobb függőcseppköve – egy ásványi képződmény, mely a mennyezetről lóg lefelé.

55. ​Mászd meg a Fudzsit

A Fudzsi hegy Japán egyik büszkesége, amit nem hagyhatsz ki, ha meglátogatod az országot.  Egy gyönyörű hósapkával borított hatalmas kiemelkedés, Japán legnagyobb hegye. A hegy talán még gyönyörűbbnek látszik a távolból, de a kilátás róla a tiszta napokon és a megmászás élménye a kora reggeli órákban egy olyan élmény, amit nem fogsz elfelejteni.

56. ​Látogasd meg a British Museum-ot

A British Museum a világ művészetének és műalkotások hatalmas ​gyűjteményének háza. A gyűjtemény magában foglal legendás egyiptomi szarkofágokat és múmiákat, kincsek tucatját brit régészeti ásatásokból és római régiségeket. Sőt, maga a múzeum egy újjászületett görög épület, melyet Sir Smirke ​tervezett.

57. ​Fedezd fel a ​Modern Művészeti Múzeumot

New York Modern Művészeti Múzeuma (MoMA) egyike a modern művészet legnagyobb és legbefolyásosabb múzeumainak a világon, sőt, a legjobbak egyik​e a kortárs művészetben. ​Nagy befolyása van a modern művészet ​fejlődésében és összegyűjtésében, olyan művészeket magában foglalva, mint Van Gogh, Cézanne, ​Dalì, Monet ​vagy Andy Warhol.

58. ​Sétálj Amszterdam csatornái ​mentén

Amszterdam meglátogatása nem teljes a csatornáinak élvezése nélkül. Tény, hogy Amszterdam híres a több mint 100 kilométernyi csatornáiról és a városban való kalandozás a csatornák mentén a turisták egyik kedvenc tevékenysége. A fő csatornák, ​melyeket koncentrikus félkörök ​mintázatában fektettek le, Amszterdam városának növekedését mutatják a történelem során. Ez okból kifolyólag a város szimbólumainak tartják.

59. ​Fedezd fel a berlini fal maradványait

A ​hidegháború leghatásosabb és legerősebb szimbólumainak egyikeként, 28 éven keresztül a berlini fal ketté választotta a várost. A fal építése 1961 nyarán kezdődött a szocialista Kelet-Berlin felügyelete alatt és arra volt hivatott, hogy megakadályozza az emberek átszökését a nyugati oldalra.

60. ​Látogasd meg Versailles-t

Versailles-t leginkább az óriási királyi ​kastély és ​kertek helyeként ismerik, amit XIV. Lajos király építtetett a királyi tartózkodás földjén. A versailles-i kastély számtalan történelmi esemény színhelye volt és mára bekerült a világörökségi helyszínek közé.

61. ​Fedezd fel a Glowworm-barlangot


A Glowworm-barlang mészkő vájatok és képződmények labirintusát rejti magában, ami körülbelül 30 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni. Kicsi, fénylő szentjánosbogarak ezrei népesíti be ezeket a földalatti üregeket, emlékezetes fényjátékot kreálva ezzel.

62. ​Sétálj a Golden Gate hídon

A Golden Gate híd, ami összeköti San Francisco városát Marin megyével (Kaliforniában) egy építészeti ​jelkép. ​Több mint 2700 méteren keresztül ​ível át a Golden Gate folyón és ez San Francisco városának ikonikus építészeti csodája, amit látnod kell.

63. ​Látogasd meg a Córdobai nagymecsetet


A Córdobai nagymecset a nyugati iszlám világ legfontosabb emlékműve, és az egyik ​legbámulatosabb a világon. Egy nagyszerű szimbóluma és emlékeztetője az arany kultúrának, amit a muszlimok csináltak Európában több mint ezer évvel ezelőtt; ma Córdoba jelképe.

64. ​Sétálj körbe Mont-Saint-Michel szigetén

Egy sziklás szigeten óriási homokzátonyok közepén ​Normandia és ​Bretagne között áll Mont-Saint-Michel, egy gótikus stílusú apátság Mihály arkangyalnak szentelve és a falu, ami nagy falai mellett épült. 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO Világörökségi listájára.

65. ​Érezd jól magad a Las Vegas Strip-e​n

A Las Vegas Strip (a Las Vegas Boulevard déli szakaszának közel 7 km hosszú része) annyi kaszinót, éttermet és szórakozási lehetőséget kínál, hogy úgy tudsz ide utazni, hogy soha nem fogsz unatkozni. Egy las vegas-i túra egyike a legfontosabb amerikai élményeknek. A Strip ragyogó fényeitől kezdve a világszínvonalú múzeumokig, ​ebben a kis nevadai városban mindent megtalálsz, amire számítasz, és még annál is többet.

66. ​Csodáld meg a Tiltott Várost

A Peking központjában található Tiltott Város a világ legnagyobb és legjobban fenntartott palota komplexum. Ez a palota két kínai dinasztia otthonaként szolgált és betekintést nyerhetsz általa a kínai történelembe. A neve arra a tényre utal, hogy senki nem léphetett be a palotába a császár engedélye nélkül.​

67. ​Nézd meg a Niagara-vízesést

Csaknem 170ezer köbméter víz zúdul le minden percben a Niagara-vízesésen, ezzel nyújtva Észak-Amerika egyik legelképesztőbb látványát. Minden évben körülbelül 28 millió ember látogatja meg a Kanada-USA határt. Három különálló vízesésből áll: a Patkó-zuhatag, az Amerikai-zuhatag és a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, melyek ​az állam elsődleges energia ellátó​i egyikeként szolgálnak.

68. ​Menj fel a ​pisai ferde toronyra

A pisai ferde torony az olasz Pisa város katedrálisának harangtornya, világszerte a nem szándékos dőléséről ismert. Az ember néha hibázik és ez egy ilyen hiba, amit a 11. században követtel el Pisa tornyával. A számítási hiba a polgári büszkeség jelképévé vált. 1990-ben tízévnyi restaurálás kezdődött, amely során erős acélsodronyokkal biztosították az építményt, és a talapzat alatt 44 centiméterrel elhelyezett többtonnányi súlyokkal megállították a dőlést.

69. ​Sétálj az Óriások útján


Az Óriások útja egy gyönyörű, titokzatos geológiai képződmény Írország észak-keleti részén. A képződményt mítoszok és legendák övezik. Az atlanti hullámok, a sziklák, a magával ragadó földrajzi régiség, az öblök és a pompás kilátások dinamikus tengerparti ​díszletet hoznak létre.

70. ​Látogasd meg a Fehér Házat


Gyakran látjuk az amerikai erő és pompa jelképeként az Amerikai Egyesült Államok elnökének hivatalos ​tartózkodási helyét, amit Fehér Házként is ismerünk és ami minden amerikai állampolgár viszonyítási pontja. Szóval csatlakozz a több mint 70.000 emberhez, aki meglátogatja a Fehér Házat minden hónapban.

71. ​Búvárkodj a Komodo szigetnél

​Komodo szigete egyike azoknak a szigeteknek, amik Indonéziát alkotják, egy hely ​egyedülálló állat- és növényvilággal, gyönyörű a tenger aljától a hegyek tetejéig. Ezt a szigetet a "sárkány szigetének" is nevezik, mivel a világ legnagyobb gyíkja itt él.

72. Times Square

Egy tér Midtown Manhattan-ben, ​a ​Seventh Avenue, a 42nd Street és a Broadway csomópontjaként, a Times Square New York város legturistább helyeinek egyike. Engedd, hogy meghódítsanak a villódzó neon fények, a hatalmas digitális hirdetőtáblák, a briliáns broadway-i előtetők, a jelmezes karakterek és zenészek. A Times Square nagy, fényes és felejthetetlen.

73. ​Vezess keresztül a Fekete-erdőn


Egy ​másfajta ​kikapcsolódós úticélként, a Fekete-erdő nevét az örökzöldek sötét, ​kissé félelmetes ​lombozatáról kapta. A hegyeivel együtt Németország délnyugati sarkában, a Fekete-erdő soha nem volt egy ​félelmet okozó hely, sokkal inkább egy vonzó ​célpont és egy lehetőség, hogy kipipáld ezt a festőien szép helyet a bakancslistádról.

74. ​Mászd meg a Tianmen-hegy lépcsőit


A világ egyik leggyönyörűbb hegyének tartja sok utazó, aki járt már Kínában. A Tianmen-hegy a bámulatba ejtő kilátásairól híres, ami magában foglalja a "mennyország kapuját", 99 kanyart, függőleges sziklákat, az izgalmas sziklához rögzített üveg sétányt és a világ leghosszabb drótkötélpályáját.

75. ​Látogasd meg a londoni Warner Bros Studio-t

A Warner Bros Studio-ban a Harry Potter rajongók átélhetik a filmek varázsát és felfedezhetik az igazi varázslatot, ami életet visz a filmekbe. A Studio Tour különleges lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy felfedezzék az eredeti díszletet, az animált figurákat és a lélegzetelállító speciális effekteket. Lépj be mindenki kedvenc varázslófiújának világába.

76. Csodáld meg a kilátást a ​Burj Khalifa tetjéről

Dubaj büszke rá, hogy övé a világ legmagasabb épülete. 829,9 méter magasan állva, a Burj Khalifa a 360 fokos kilátásával a 124. emeleten egyike Dubaj ​legvonzóbb helyeinek. Készülj fel a világ legmagasabban lévő obszervatóriumára.

77. ​Fedezd fel a Lençóis Maranhenses Nemzeti Parkot


Dimbes-dombos dűnék hatalmas területe, melyek között esővíz tavak alakulnak ki az év bizonyos időszakaiban. Az eredmény: kék tavak, briliáns fehér dűnékkel övezve. Kilométereken keresztül húzódva, ezek a dűnék Brazíliában olyan hatalmasak és olyan vakítóan fehérek, hogy könnyű megérteni honnan kapta a nevét a park: Lençóis Maranhenses portugálul, ami azt jelenti "Maranhão lepedői".

78. ​Csodáld meg a Nagy szfinxet

Az első igazán kolosszális felséges szobor Egyiptomban, és egyike a legrégebbi, legnagyobb és legtitokzatosabb műemlékeknek, amit az ember valaha létrehozott. A Nagy szfinx az oroszlán testével és az ember fejével egy felbecsülhetetlen ​bepillantást ad nekünk a múltba.

79. ​Mászd meg a Szivárvány-hegyet


A Szivárvány-hegy, más néven Vinicunca körülbelül 3 órányi autóútra található Cusco városától. 6000 méteren előbukkanva, sokszínű felszíne az üledékes rétegeinek tudható be, melyek éveken keresztül ki voltak téve a környezeti hatásoknak és ásványoknak. A színes hegy megmászása nem ​tréfa​ az időjárás és a magasság miatt.

80. ​Homokdeszkázz Huacachina-nál

Huacachina természetes oázisa a kiterjed homok dűnék között egy sivatagi paradicsom, egy pálmafákkal körülvett álomszerű lagúnával. A tökéletes hely a homokdeszkázáshoz (sandboarding) és a ​homokfutózáshoz (buggy), melyek a legnépszerűbb tevékenységek itt.

81. ​Látogasd meg Quito-t

Az ecuador-i főváros nemcsak a legnagyobb és legjobban fenntartott gyarmati központ Latin-Amerikában, de az első Unesco világörökségi város is. Ha egyszerre szeretnél állni mindkét félgömbön, itt találsz egy ​emlékművet és egy múzeumot, melyek ​az egyenlítő általános helyét jelzik. A "világ közepeként" ismerik, mert központja körülbelül 25 kilométerre helyezkedik el délre az egyenlítőtől és a város kiterjed körülbelül 1 kilométerre a 0. szélességi ​körtől.

82. ​Nézd meg az őrségváltást a Buckingham-palotánál

London pompás Buckingham-palotája több, mint csak a brit monarchia otthona, ez egyike a leglátogatottabb látványosságoknak a városban. Lehetőség van belülről is megnézni ezt a hatalmas palotát és a több mint 700 szobáját, beleértve 19 magánlakosztályt és 78 fürdőszobát. Élvezheted az ​őrségváltási szertartást, a brit pompa egy különleges ünneplés​ét és a fő eseményt, amely egész évben látható ​a palota ​előtt, és ami a legnagyobb tömegeket vonzza.

83. ​Hajózz el a Csedzsu-szigetre


A lélegzetelállító természeti csodáival és különleges látnivalóinak százaival, a Csedzsu-sziget egyike Korea legjobb úticéljainak. Korea legnagyobb szigete sok látnivalót nyújt, beleértve a vulkanikus Halla-hegyet, egy 224 kilométeres szubtrópusi erdős nemzeti parkot, egy vad ​partvonalat vízesésekkel tarkítva és a legkiterjedtebb láva barlang rendszert a világon.​

84. ​Csodáld meg a Zócalo-t


A Zócalo Mexikóváros központja és egyike a mexikói főváros legismertebb jellegzetességeinek és tereinek. Az eredetileg Plaza de la Costituciòn néven ismert nagy tér egykor az azték város ​szertartásainak központját alkotta. Az északtól délig mérve 220 méteres, és kelettől nyugatig mérve 240 méteres méretével egyike a világ legnagyobb tereinek. ​Kétségtelenül a város egyik történelmileg és kulturálisan legizgalmasabb ​úticélja.

85. ​Fürdőzz egyet Pamukkale mészkőmedencéiben


Törökország ezen meseszerű tája ásványi erdőkből, megkövesedett vízesésekből és egy sor lépcsőzetes mészkőmedencéből áll. "Gyapotvárnak" is nevezik, a 2. század végén Hierapolisz termálfürdőjének választották. Ma is tudsz pihenni és fürödni Pamukkale-ban, szóval mindenképpen ​szerepeltesd a ​bakancslistádon.

86. ​Túrázz a Vezúvon


A Nápolyi-öbölnél elhelyezkedő Vezúv-hegy az egyetlen aktív vulkán Európában. A Kr.u. 79-ben történt kitöréséről ismert leginkább, ami elpusztította Pompeii Herculaneum városait. A világ egyik legveszélyesebb vulkánjának ​tekintve Nápoly városának jelképe.

87. ​Ne fürödj a Gangesz-folyóban Váránasziban

Váránaszi egy város a Gangesz ​partján, ami a legnagyobb folyó Indiában és szennyezettsége ellenére több mint 400 millió ember ivóvizét biztosítja. Váránaszi a legszentebb a hét szent város közül a hinduizmusban és a ​dzsainizmusban, ezért sok hindu úgy hiszi, hogy a Váránasziban ​való halál üdvösséget hoz. Továbbá ​​van egy látványos hindu rituálé, ​a "Ganga Aarti" (egy szertartásból áll, ami eloszlatja a sötétséget), amit a Gangesz partján tartanak meg.

88. ​Fedezd fel az Al-Masjid an-Nabawi mecsetet


Próféta-mecsetként is ismerve, ez egy nagy mecset Medinában és a második legszentebb mecset a világon. Mohamed Próféta építtette, és itt ​temették el a Próféta kupolája alatt. Az egyik legszentebb hely az iszlámban és ​az egyik ​legfontosabb ​úticélja a vallásos zarándoklatoknak.​

89. ​Lebegj a Holt-tengerben

A Föld felszínének legmélyebb pontján elhelyezkedő sósvizű tavaként, a Holt-tenger (431 méterrel a tengerszint alatt) egy lélegzetelállító természeti szépség, a Negev-sivatag ​tájával körülvéve. Nevét a tó sós vizéről kapta, mert egyetlen hal sem ​tud megélni benne. A sósvíz másik eredménye a híres gyógyító tulajdonsága és a különleges ​sajátossága, hogy ​az ember ​lebegni tud benne.

90. ​Csodáld meg a kék lángokat a Kawah Ijen vulkánnál


​Indonézia Kawah Ijen ​vuljánja, Jáva szigetén a világ két legszokatlanabb különlegességével rendelkezik. Az egyik a kék lángok, melyeket nehéz meglátni világosban, de este annál inkább fénylik. Ez azért lehetséges mert a kén meggyullad a levegővel érintkezve, ezzel létrehozva az elképesztő kék lángokat. A második különlegesség a Kawah Ijen kráter kék vizű savas tava, a vulkán tetején. Tulajdonképpen a savnak köszönhető, hogy a víz ilyen furcsa színt vesz fel.​

91. ​Látogasd meg a Meidzsi-szentélyt


Ez egy nagy sintoista szentély Tokióban, mely 1920-ban épült Meidzsi császár és felesége, Sóken császárné tiszteletére, akik uralkodása alatt Japán egy modern állammá vált. Ez a szentély, körülvéve egy hatalmas erdővel a leglátogatottabb vallási hely Japánban.​

92. ​Lovagolj Mongóliában


​Van egy olyan közmondás, hogy "egy mongol ló nélkül olyan, mint egy madár szárnyak nélkül". Merülj el a mongol nomádok életének időtlenségében. Keresztül fogsz lovagolni Mongólia hatalmas, fátlan pusztáin a lovak valaha látott legnagyobb csordáival. Élvezni egy mongol lovaglást egyet jelent megtapasztalni a nomád életet, egy olyan életet, ami annyira másabb a miénktől.

93. ​Fedezd fel a ​Szenszódzsi ​templomot


A ​Szenszódzsi templom, melyet 628-ban alapítottak, a legrégebbi és leglátogatottabb templom Tokióban. Sok ember úgy hiszi, hogy a templom jó szerencsét, boldogságot hoz és minden ​kívánságot valóra vált. A templom fő előtere előtt olyan embereket fogsz látni, akik ​maguk felé terelik a füstöt. Ezt azért teszik, mert úgy hiszik, hogy a füsttől egészségesebbek lesznek.​

94. ​Látogasd meg a Nagy Palotát


A Bangkok szívében található Nagy Palota egyike az ország leghíresebb jelképeinek és lenyűgöző szent helyeket és épületeket tartogat számunkra. Ez a Nagy Palota Sziám királyainak hivatalos lakhelyéül szolgált 1782 óta. Manapság a palota sok királyi szertartásra és egyéb hivatalos ​funkcióra van használva.

95. ​Sétálj a hollywood-i hírességek sétányán


Egyike Los Angeles leghíresebb turista látványosságainak, 10 millió látogatót vonzva minden évben. A hollywood-i hírességek sétányán csillagok vannak ​beágyazva a Hollywood Boulevard és Vine St. ​járdáiba. Minden egyes csillagon ​egy olyan ember neve szerepel, aki hatással ​volt a szórakoztató iparra a TV-ben, zenében, drámában, rádióban, vagy filmekben.

96. ​​Mássz fel a Trolltunga sziklára


A tengerszint felett 1100 méterrel, 700 méterrel a Ringedalsvatnet tó felett kinyúlva, a Trolltunga egyike a leglélegzetelállítóbb kilátást nyújtó szikláknak a világon. Egy nehéz túrát követően, ami 10-12 órába telik, lenyűgöző látvány fogad minket tavak és hósapkával borított hegyek felett, Troll nyelvénél végződve, mely egy szikla vékony szelete.

97. ​Látogasd meg a Bourbon Street-et


Ha egy olyan utcát keresel, ami tele van emberekkel, bárokkal és ​élő zenével, akkor jó helyen jársz. Üdv a Bourbon Street-en, New Orleans híres francia negyedében.

98. Látogasd meg a Parícutin tűzhányót

​A Michoacán államában (Mexikó), Uruapan városa közelében található Parícutin vulkán egyike a világ hét természeti csodájának. Arról híres, hogy ez a legfiatalabb vulkán, ami az északi félgömbön ​alakult ki, egy farmer ​gabonaföldjén. A Parícutin kitörése 1943-tól 1952-ig ​az első alkalmat jelenti, amikor a kutatók képesek ​voltak megfigyelni egy vulkán teljes életciklusát, a születéstől a kialvásig.

99. ​Vásárolj Tsim Sha Tsui-ban


A Kaulung-félsziget déli részén elhelyezkedő Tsim Sha Tsui-t a vásárlók paradicsomaként ismerik, köszönhetően a plázáinak és színes utcai vásárainak. Ez egy gigantikus világi bazár, ahol Hong Kong kikötője ​bódékkal, boltokkal, piacokkal és plázákkal találkozik. Sétálj egyet a Canton Road-on, ahol a legjobbat fogod látni, amit a világ kínálni tud luxus ​formatervezett cuccokból.

100. ​Csodáld meg az Aranytemplomot


Az Aranytemplom Indiában nem csak a szikhek ​egyik központi vallási helye, de az egyenlőség és emberi testvériség jelképe és egyike a legrégebbi dicsőítő helyeknek az indiai szikhizmusban. A templom arról ​kapta a nevét, hogy a templom egész teteje ​színtiszta aranyból készült. Szikhek a világ minden tájáról meg szeretnék látogatni és hódolatukat tennék a templomban. Továbbá úgy tartják, hogy gyógyító ereje van és zarándokok jönnek ide szerte a világból, hogy ​megfürödjenek a szentelt vizében.

​Nos, végére értünk a 100 bakancslista ötletnek, ​bízom benne, hogy sok új ötletet kaptál és mindet meg tudod tenni! Ne habozz elmondani nekünk a hozzászólásokban lentebb, hogy melyik volt már meg neked és mit ​javasolsz még nekünk!

Tetszik? Oszd meg!
A szerzőről: TravelerBandi

Szia, itt Pócsi András, az Együtt A Világ Körül alapítója. Örülök, hogy itt vagy, és hogy segíthetek Neked! Nagy szenvedélyem az utazás, és remélem, hogy téged is arra inspirállak, hogy minél előbb kipipáld a bakancslistádat. Hiszen tudod: a világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el. Ne érd be csupán egy "jó" élettel, hanem legyen egy nagyszerű életed! Hajrá!

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!